WooCommerce
Pénztermelő Vállalkozás Kihívás

Hogyan építettem fel és építem ma is azt az életetet, amit élni akarok, és hogyan teheted meg te is?

Pénztermelő Vállalkozás Kihívás 1. rész | Tudás | Digitális Vállalkozás

A Pénztermelő Vállalkozás Kihívás 1. részében megmutatom, hogyan építettem és építem ma is azt az életetet, amit élni akarok, és hogyan teheted meg te is.

KÉP FORRÁS: DIV Akadémia

Szilvágyi-Szeli Péter vagyok, a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás instruktora, a Digitális Vállalkozás online közösség és a DIV Akadémia alapítója és szakmai vezetője.

Üdvözöllek a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás kurzussorozatának 1. részében. A kihívás 0. részében részletesen megismerhetted az okokat, amiért létrehoztam ezt a 6 részes tudássorozatot. Ha most találkozol először a kihívással, röviden azért összefoglalom a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás küldetését.

Ha ennél többet szeretnél tudni, minden információt megtalálsz az Úgy érzed, a vállalkozásod egy mókuskerék? Játsszunk, megmutatom, mi az oka! című bejegyzésben.

Miben segít neked a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás?

Nyilván te is tapasztalod, hogy a vállalkozásod nem úgy megy, mint néhány éve. Egyre több energia befektetésével bírod elérni ugyanazt vagy talán kevesebb eredményt, mint korábban. Egyre több időt töltesz az irodában, úton, a telephelyen vagy éppen annak megfelelő helyszínen, amivel a vállalkozásod foglalkozik. Ez azt is jelenti, hogy egyre többet vagy távol a saját életedtől. A családodtól, a gyerekeidtől, ha vannak, vagy éppen a csajozástól, pasizástól, szörfözéstől, barátnőktől, bármitől, ami téged alapvetően boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz, és amiért szerinted érdemes élni.

A kihívás során megmutatom neked azt a tudást, a Pénztermelő vállalkozás modelljét, aminek a birtokában nemcsak felrobbanthatod a pénztárgépet a vállalkozásodban, hanem visszakaphatod azt az életet, amit mindig is élni szerettél volna.

Mielőtt belecsapunk…

Köszönöm, hogy itt vagy velem. Iszonyatosan értékelem, hogy ebben a brutális digitális zajban figyelmet szánsz erre a kurzussorozatra. A Dalai Láma szerint “egy 1000 mérföldes út egyetlen lépéssel kezdődik”.

Ez a kihívás az élhető és fenntartható Pénztermelő vállalkozásodhoz vezető 1000 mérföldes út első lépése.

Nem mindenki fog eljutni a végéig. Ha benned megvan a fókusz, a kitartás, az értelem és a nyitottság, és végigjössz velem ezen az úton, olyan előnyre teszel szert az eddigi életedhez képest, ami alapjaiban változtatja meg a vállalkozásodat és ezen keresztül az életed minőségét.

Miért indítottam útjára a Pénztermelő Vállalkozás Kihívást?

Hát elég prózai oka van: mocskosul és visszavonhatatlanul elegem lett. Miből? Abból, hogy rengeteg erőfeszítésem és számos sikeres időszakom ellenére időről-időre kudarcot vallottam az üzletben.

Alig 25 évesen ültem 130 milliárdos forgalmú multi menedzsmentjében, majd vezettem lapkiadót, reklámügynökséget, megalkottam a Motel Lifestyle & Community magazint, ami másfél éven belül kategóriáját is megnyerve Az Év Magazinja lett 2008-ban, majd kategóriájában újra nyert 2009-ben.

Ugyanakkor rengeteg hibát követtem el, buktam komolyakat is. 

Rossz üzleti modelleket építettem, nem megfelelő embereket választottam magam mellé, rossz partnerekkel dolgoztam, rossz folyamatokat alkottam vagy épp nem alkottam, hosszú a lista. De azért elég ismerősen hangzanak, nem? Tedd fel a kezedet, ha már láttál ilyet! Csak vicceltem, tedd le nyugodtan… 🙂

A két legfőbb ok, ami ma a vállalkozások hanyatlása és bukása mögött áll

A sokadik kudarcélmény után besokalltam, elegem lett és azt mondtam magamnak, hogy “n-a e-z-t n-e-m”: nem fogom az életemet azzal tölteni, hogy mindig újrakezdem. Beleástam magam az üzleti kudarcaim okaiba. Elemeztem őket, és azt találtam, hogy alapvetően 2 ok volt minden esetben, amik a legnagyobb mértékben meghatározták az adott sikertelenséget:

1. Történt valami a világban, aminek a hatásaira senki nem készült fel igazán, így én sem.

Rájöttem, hogy a legtöbb kudarcom részben visszavezethető arra, hogy ezt a valamit nem igazán ismertem és ezért nem is vettem komolyan. Így hát elmerültem benne, amennyire tudtam, megismertem, és felépítettem rá egy olyan rendszert, amiben az ismert kudarcok okait folyamatosan kizárhatom.

2. Volt egy lépés, amit minden alkalommal elmulasztottam megtenni, amikor belevágtam valamibe.

A második ok tehát, ami újra és újra felmerült a sikertelenségeim körül, hogy soha, egyetlen alkalommal sem tettem meg egy létfontosságú lépést, amikor valamilyen új ötlet megvalósításába kezdtem.

Persze most is követek el hibákat, a különbség az, hogy most már én uralom őket, és nem ők uralnak engem.

Ennek az oka pedig az, hogy egyrészt most már ismerem ezt a valamit, folyamatosan igyekszem minél mélyebben megismerni, minél többet tudni róla.

Másrészt nem vágok bele úgy egy vállalkozás megvalósításába, hogy el ne végezném az egyetlen, létfontosságú lépést, amit korábban nem csak én, de a mai napig mindenki elmulaszt megtenni. Valószínűleg te sem tetted meg, pedig ezen múlik a túlélésed.

Ez a kurzussorozat azért született, hogy ezt a tudást és tapasztalatot megosszam veled.

A fenti két okot nagyon részletesen bemutatom a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás következő részeiben, ezért itt most nem térek ki rájuk ennél bővebben.

Hogyan vállalkozhatsz sikeresen és élhetsz teljes életet egyszerre?

Jó ideig komoly fogalomzavarban voltam ezzel a két dologgal kapcsolatban. A sikeres vállalkozás az agyamban egyet jelentett a sok pénzzel, a teljes élet pedig azzal, hogy minél több pótcselekvést bele tudjak sűríteni a nap 24 órájába.

Ennek megfelelően az általam vezetett vállalkozásokban a bevétel kimaxolására fókuszáltam, a teljes élet pedig abból állt, hogy folyamatosan mentem.

Reggeltől estig az irodába, este az edzőterembe és a szaunába, majd a Liszt Ferenc térre, éjjel az éjszakába, péntektől hétfőig a Balatonra.

Nagyon valószínűnek tartom, hogy ez a fogalomzavar nem csak velem esett meg, a legtöbben ma is áldozatul esnek neki. Ezért fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, mit értek sikeres vállalkozás és teljes élet alatt.

Milyen a valóban sikeres vállalkozás?

A sikeres vállalkozást nagyon egysíkú dolog lenne kizárólag a sok pénzzel azonosítani. A pénz csak valamilyen értékteremtő céllal együtt jelent valamit, önmagában teljesen jelentéktelen holmi. A valóban sikeres vállalkozásnak a bevétel csak egy kis, persze azért nem elhanyagolandó szelete.

Ha igazi sikerre törekszel, sokkal fontosabbak az alábbi tényezők a vállalkozásod szempontjából:

Fenntartható

A vállalkozásod akkor lesz hosszú távon sikeres, ha hossszú távon fenntartható a működése, és ez a működés harmóniában van a vállalkozásod környezetével. Ez sokkal fontosabb, mint maga a bevétel.

Mitől lesz fenntartható a sikeres vállalkozás működése? Ennek sok eleme van, csak néhányat sorolok fel a teljesség igénye nélkül:

 • A fenntartható működéshez megfelelő árazással dolgozol, nem mész bele őrült árversenybe
 • Tisztességes árat fizetsz a beszállítóidnak is, így ők is fejlődhetnek, gyarapodhatnak
 • Élhető munkakörnyezetet és kultúrát teremtesz a vállalkozásodon belül, hogy a kollégáid minél erősebbek maradjanak, szeressenek a vállalkozásodban dolgozni, így a lehető legtovább számíthass rájuk
 • Figyelsz arra, hogy a vállalkozásod lehetőleg ugyanannyi energiát adjon vissza a környezetének, mint amennyit a működése elvesz tőle

Jobbító

Megfigyelted, melyek az igazán sikeres vállalkozások? Azok, amelyek jobbá teszik a világunkat, az életünket vagy annak valamelyik részletét. Dübörögnek a bio-öko vállalkozások, a környezettudatosság alaptétel lett még az olyan mammutoknál is, mint a Zara, ahol büszkén hirdetik a cipősdobozon, hogy az bizony a “múlt cipősdobozaiból” készült.

Bármerre nézel, felütötte a fejét például a cukiság jelensége.

Cuki, szerethető kávézók, sütizők, gyerekszoba falfestők, dizájn torta készítők, vendégházak, hosszú a lista. Megnézted az áraikat? Bődületesen magasak. Mégis nagyon mennek. Örömmel kifizeti a célcsoportjuk, mert jobbá teszik a világukat, az életüket.

De nézd csak meg a sikeres technológiai startupokat: egytől egyig mind azon dolgozik, hogyan tehetné könnyebbé, jobb, egyszerűbbé, kellemesebbé az életet.

Válságálló

A válságot általában rajtad kívül álló erők generálják, ezért időről időre előfordul, és te nem tudsz ez ellen sok mindent tenni. Arról viszont gondoskodnod kell, hogy a vállalkozásod fel legyen készítve arra, hogy válsághelyzetben hogyan tud talpon maradni vagy akár a válságtól függetlenül ugyanúgy tovább fejlődni.

Milyen a valóban teljes élet?

A teljes élet tehát nem egyenlő azzal, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbb pótcselekvést belesűríteni egy napba, egy hétvégébe, egy szezonba. Milyen akkor a teljes élet?

A teljes életet a magam részéről így határoznám meg:

Az az életminőség, amelyet a leginkább emberhez, magadhoz méltónak tartasz, és amely során olyan dolgokat és úgy teszel, amilyeneket és ahogy mindig is szerettél volna.

Ez természetesen mindenki számára mást és mást jelent, ezért néhány példát megosztok veled, hogy érthető legyen, mire gondolok:

 • Ha az utazás a mindened, akkor gondoskodnod kell róla, hogy szabadon mozoghass a világban, a vállalkozásodnak nem szabad helyhez és időhöz kötnie téged.
 • Ha számodra a nagy család jelenti a teljes életet, akkor biztosítanod kell a megfelelő körülményeket és a megfelelő mennyiségű időt arra, hogy minőségi időt tölthessetek együtt.
 • Ha élsz-halsz a szörfözésért, akkor a teljes élethez hozzátartozik, hogy olyan helyen élj, ahol megfelelő körülmények vannak a szörfözéshez, olyan vállalkozásod legyen, ami lehetővé teszi, hogy akkor menj szörfözni, amikor hullám van, nem akkor, amikor az üzlet engedi.

A teljes élet meghatározása tehát adott, a tartalmát azonban mindenki maga választja meg.

Miért mondom el neked mindezt?

Azért, mert a továbbiakhoz fontos, hogy megértsd: amikor arról beszélek, hogy sikeres projekteket és élhető, teljes életet építek magamnak és a családomnak, nem azt értem alatta, hogy “gazdag vagyok” vagy hogy “látványosan élek”.

Azt értem alatta, hogy fenntartható, jobbító, válságálló vállalkozásokat építek, amelyek egyben élhetőek is, hiszen lehetővé teszik számomra és a családom számára azt az életminőséget, amelyet a leginkább emberhez, magunkhoz méltónak tartok, és amely során olyan dolgokat, akkor és úgy teszek, amilyeneket, amikor és ahogy mindig is szerettem volna.

Hogyan tehetem meg mindezt? Úgy, hogy az elmúlt több mint másfél évet azzal töltöttem, hogy 15 év tapasztalata, sikere és kudarca alapján felépítettem a Pénztermelő vállalkozás modellt, és sikerrel alkalmazom minden nap.

Ezt a tudást osztom meg veled itt, a Pénztermelő Vállalkozás Kihívásban.

Összegzés

A Pénztermelő Vállalkozás Kihívás mai, első részében megosztottam veled, hogyan találtam rá az üzleti kudarcaim két legfőbb okára, ami valószínűleg minden vállalkozás kudarcainak két legfőbb okozója.

Az egyik, hogy történt valami a világban, amit nem igazán ismertem, ezáltal nem is vettem komolyan. A másik, hogy minden alkalommal, amikor belevágtam valamibe, elfelejtettem megtenni egy létfontosságú lépést, amit mindenki elmulaszt, és amit valószínűleg te sem tettél meg a vállalkozásod elindításakor, pedig a túlélésed múlik rajta.

Mostanra azt is tisztán látod, hogy mit értek sikeres vállalkozás és élhető, teljes élet alatt, így biztosan nem fogod félreérteni a következő részek során, amikor ezekről beszélek. Tarts velem holnap is, mert belecsapunk a lecsóba.

Kihívás:

Mi az, ami a legjobban hiányzik a vállalkozásod mellett a teljes élethez?

﹀ Oszd meg velem egy hozzászólásban!

 

Mi jön holnap a Pénztermelő Vállalkozás Kihívásban?

2. rész

Miért nem működik, ami néhány éve még működött a vállalkozásodban?
2017.03.28.

Az utóbbi 8 évben megtapasztaltam, hogy a klasszikus vállalkozási modellek nem működnek többé. Abban is biztos vagyok, hogy a klasszikus modellekre épülő vállalkozások 80%-a elbukik a következő 5 évben. Ebben a részben megosztom veled, hogy miért van ez így, és miért elkerülhetetlen folyamat azok számára, akik nem változtatnak. Hidd el, tudnod kell, ha jön a vonat, így lesz csak esélyed kitérni az útjából, és a nyertes oldalra állni.

Szeretném, ha ez a játék igazán interaktív lenne, ezért 3+1 dolgot kérek tőled:

1. Ha még nem tetted meg, iratkozz fel a kihívás értesítési listájára

2. Lájkold a Digitális Vállalkozás Facebook oldalát

 

3. Oszd meg ezt a cikket az ismerőseiddel, hogy ők is csatlakozhassanak a kihíváshoz

Oszd meg a cikket a cikk alatt található gombok segítségével a Facebookon, Twitteren, Pinteresten (amelyiket használod)! Ha nincs ötleted, mit írjál nekik, másold be egyszerűen ezt a szöveget:

“Éppen most csatlakoztam Szilvágyi-Szeli Péter ingyenes Pénztermelő Vállalkozás Kihívásához, hogy megtudjam, hogyan tehetem a vállalkozásomat élhetővé és fenntarthatóvá. Csatlakozz te is, ha játszva akarod megtudni, hogyan lépj ki a mókuskerékből!” 

+1 Oszd meg velem egy hozzászólásban, hogy mi az, ami a legjobban hiányzik neked a teljes élethez

Tehát kíváncsi vagyok, mi az az EGY dolog, amit a legjobban hiányolsz a teljes élethez. Másrészt, ha még nem tetted, oszd meg velem és a többiekkel, hogy ki vagy, miért csatlakoztál a kihíváshoz, és mivel foglalkozik a vállalkozásod. Ha még csak tervezed a vállalkozásod indítását, azt is oszd meg, kíváncsi vagyok rá.

Holnap pedig figyeld a postafiókodat, mert érkezik az értesítő a második részről, amiben megosztom veled, miért nem működik, ami néhány éve még működött a vállalkozásodban.

Szilvágyi-Szeli Péter vagyok, ez pedig a Pénztermelő Vállalkozás Kihívás, te pedig a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy megoldást kapj a vállalkozásoddal kapcsolatos kétségeidre.


2 hozzászólás

2 Comments

 1. Kötő Mariann

  2017.03.27 / 22:36

  Szia Péter!

  A családommal szeretnék több időt tölteni.

  Jó éjt!

  • Szilvágyi-Szeli Péter

   2017.03.28 / 08:56

   Szia Mariann,

   igen, ez az egyik leggyakoribb probléma, ezzel küzdöttem én is a legjobban néhány évvel ezelőtt. A kihívás 4. részében fogok még írni erről, illetve fogok mutatni egy lehetőséget, amivel Te is elérheted, hogy több időt tölthess a családoddal. 🙂

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Feljebb

Pin It on Pinterest

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!