WooCommerce
Tech

Láthatatlan Google reCAPTCHA: nincs több rejtvény!


Láthatatlan Google reCAPTCHA: elég a rejtvényekből!

A láthatatlan Google reCAPTCHA biztonsági ellenőrzője már annyira okos, hogy többé nincs szüksége a “nem vagyok robot” rejtvények megfejtésére. Egyszerűen megmondja, tényleg valós személy használja-e a weboldalt. Nézzük digitális vállalkozói szemmel, hogyan tudja ez segíteni a webes jelenlétedet.

Te is robot lennél?

Te is biztosan használtál már olyan weboldalt, ahol találkoztál biztonsági CAPTCHA ellenőrzésekkel. Kezdetben egy szöveges mezőbe kellett begépelni “a képen látható karaktereket”.

A Google próbálta ezt egyszerűsíteni, de igen összetettre sikerült. Sok bosszúságot okozott a felhasználóknak a folyamatos rejtvényfejtés, hogy válassza ki azokat a képeket, amelyen folyók vagy éppen pizza szerepel. Sokan elbuktak a tesztek során, így a tényleges funkcióig el sem jutottak.

Aztán 2014-re lefejlesztette az óriáscég a reCAPTCHA-t, amely rejtvények helyett már egy egyszerűbb jelölő négyzetet alkalmazott az emberi jelenlét ellenőrzésére. Ekkor a háttérben a Google elemezte a látogatók különböző viselkedési aspektusait, ez alapján döntött. De ennél a funkciónál is bele lehetett szaladni a rejtvényfejtős négyzetekbe, ha valami gyanúsat érzékelt az algoritmusa. Így a helyzet bizonyos esetekben szinte ugyanaz maradt, mint a reCAPTCHA előtt.

Láthatatlan Google reCAPTCHA

Mivel a hekkerek és a spammerek jelenléte jelenleg is folyamatos fejtörést okoz a weboldal üzemeltetőknek, ezért az óriáscég egyszerűsített. Egy új algoritmust állított szolgálatba: a haladó kockázatelemző motort (Advanced Risk Analysis Engine). Ez a fejlesztés annyira jól sikerült, hogy nem is kell a jelölődoboz, hiszen az oldalon történő tényleges aktivitást veszi alapul. Ilyen lehet a gombnyomások és linkek használata, hivatkozhat akár a JavaScript API eseményekre is.

Viszlát CAPTCHA!

Ez azt eredményezi, hogy a legtöbb ember nem is fogja érzékelni a biztonsági ellenőrzést, hiszen a háttérben történik a folyamat. Itt is megmaradt a puzzle ellenőrző, de csak azokban az esetekben fog felbukkanni, amennyiben feltűnően gyanús viselkedést érzékel a kód böngészés közben. Elég nehéz lesz előhozni böngészés közben.

Ez az újítás a Te digitális vállalkozásodat is érintheti, hiszen elég sok bővítmény használja “a legbiztonságosabb” emberi jelenlét ellenőrzőt, a Google reCAPTCHA-t. Használata megalapozhatja a honlapod hatékonyabb és gyorsabb használatát.

Gondolj bele: az online vevő telepakolja a kosarat. Elégedett, hogy ennyi  mindenre rátalált a webshopodban. Igen ám, de ekkor jön az ellenőrzés, ami stresszt okozhat, amennyiben elsőre nem sikerül megfejteni a rejtvényt.

A jövőben már szinte elképzelhetetlen egy webshop esetében, hogy ki kelljen rakni a kirakót. Mivel sok akciókattintás történik vásárlás közben, így nincs szüksége a biztonsági funkciónak az emberi jelenlét további ellenőrzésére.

Próbáld ki még ma!

Te is regisztrálhatod a weboldaladat vagy webáruházadat a Google-nél, így még biztonságosabb lehet az online jelenléted. Gondolj csak bele! A látogatóid is kényelmesebben teljesítenek egy tényleges vásárlást, mint a konkurenciánál található: “gépelje be a karaktereket” vezényszó esetében.

A webalkalmazás igénylésekor csak meg kell adnod az általad használt domain címet és az ellenőrzés módját:

A fejlesztői oldalon minden ezzel kapcsolatos instrukciót megtalálsz.

Szerinted elég biztonságos ilyen szempontból a jelenlegi honlapod? Te milyen ellenőrzéseket használsz az emberi tényező ellenőrzésére?

﹀ Oszd meg velünk egy hozzászólásban!


1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Péter Szilvágyi-Szeli

    Péter Szilvágyi-Szeli

    2017.03.21 / 10:54

    Instant dev… A Pénztermelő Vállalkozás Mesterképzés jelentkezési lapját már nem bántjuk, de utána csere minden reCAPTCHA, hogy tesztelhessük… http://bit.ly/divakademia

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Feljebb

Pin It on Pinterest

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!